Outplacement-ul este procesul al carui obiectiv principal consta in ajutarea si asistarea angajatilor care parasesc o companie, oferindu-le posibilitatea de a-si alege propria cale de dezvoltare profesionala. Outplacement-ul mai poate fi definit pe scurt ca fiind procesul de facilitare a tranzitiei angajatilor ce parasesc compania, indiferent de motivul pentru care s-a ajuns in situatia respectiva.
Aparut initial in America de Nord outplacement-ul este foarte des intalnit in Comunitatea Europeana si tinde sa se raspandeasca si in Romania sub forma de clauza in contractele individuale de munca. In contract sunt prevazute cazurile in care angajatul va beneficia de servicii de consiliere tip outplacement, care este structura acestora si perioada pe care acestea actioneaza.
In afara de obligatia legala de a ajuta angajatii ce fac subiectul concedierilor, firmele responsabile isi asuma datoria etica de a oferi consultanta de specialitate angajatilor disponibilizati. Faptul ca angajatorul se ingrijeste de soarta fostilor angajati, chiar si in situatii mai putin agreabile, creste increderea candidatilor in companiile care ofera acest servciu si influenteaza pe o perioada lunga realizarile si motivatia angajatilor ramasi la firma si reduce migratia angajatilor.
Programele de outplacement ofera sustinere atat angajatilor cat si managerilor in procesul decizional in cariera, ajutandu-i sa ia cele mai bune decizii si sa le implementeze cu succes. Outplacement-ul nu consta doar identificarea unui nou loc de munca, ci si consilierea, evaluarea si dupa caz reorientarea profesionala.
Un pachet standard de astfel de outplacement asigura de regula:
Dosarul candidatului reprezinta totalitatea documentelor pe care consilierul si candidatul le utilizeaza in demersul de acompaniere si in gasirea unui nou loc de munca. Toate aceste documente se pot genera si incarca in modulul de document management prin intermediul HR Executive.
Competenta profesionala reprezinta capacitatea de a aplica, transfera si combina cunostintele si deprinderile in situatii si medii de munca diverse, pentru a realiza activitatile cerute in cadrul unui loc de munca. Intocmirea bilantului profesional reprezinta o ocazie de a avea o viziune realista si mobilizatoare asupra dinamicii profesionale a unui candidat
Proiectul profesional reprezinta proiectia in viitor a unei situatii profesionale. Gestionarea intrevederilor individuale / colective
Piata locurilor de munca cunoaste doua forme: o piata de munca deschisa sau la vedere si o piata ascunsa. Piata locurilor de munca deschisa se caracterizeaza prin faptul ca locurile de munca disponibile sunt cunoscute, exista un minimum de informatie referitoare la ele si permit ca persoanele care cauta un nou loc de munca sa le aleaga pe cele de interes, candidaturile pentru post putand fi trimise direct companiilor.
HR Executive permite gestionarea tuturor locurilor de munca fie ele ale pietei deschise sau ascunse.
Candidatii pot gasi sprijin, individual sau de grup, in vederea pregatirii pentru prezentarea la un interviu de angajare. Gestionarea si simularea acestor interviuri poate fi facuta prin intermediul HR Executive
Consilierea pentru inceperea unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri se poate acorda, persoanelor in cautarea unui loc de munca, sub forma de servicii juridice, de marketing, financiare, metode si tehnici eficiente de management si alte servicii de consultanta.Consilierul firmei este responsabil sa asigure partea de consiliere in vederea deschiderii unei afaceri, pentru acei candidati care sunt interesati sa activeze in aceasta directie.